17. april 2019
Elev: Du har ret til betalt ferie med det samme
Du har nemlig ret til betalt ferie i 25 dage i det første og andet hele ferieår, efter du er blevet ansat, også selvom du ikke har optjent ferie efter de almindelige regler.

Din arbejdsgiver skal faktisk give dig løn under din ferie, hvis du ikke har optjent ret til løn under ferie eller har feriegodtgørelse fra en tidligere arbejdsgiver.

Hvis du er startet i dit nye job inden 1. juli, har du ret til betalt ferie i 25 dage i det ferieår, du er blevet ansat i, selvom det ikke er et ”helt” ferieår (ferieåret løber fra 1. maj til 30. april).

Hvis du er startet i dit nye job 1. juli eller senere, har du ret til 5 dages betalt ferie i det ferieår, hvis din salon eller klinik holder lukket under ferie i tiden mellem 1. oktober og 30. april.

Ferietillægget
Du optjener også 1% ferietillæg af din løn, som skal udbetales, senest når du afholder ferie.

I praksis er det dog sådan, at de fleste arbejdsgivere udbetaler dit optjente ferietillæg én gang om året, sammen med den løn, du får udbetalt i maj måned.


Hvad får du i feriepenge?

  • Som elev har du ret til at holde ferie med løn. Derudover skal du have et ferietillæg på 1% af din samlede løn i optjeningsåret fra arbejdsgiveren.
  • Hvis du har optjent feriegodtgørelse fra tidligere arbejde, skal du bruge feriegodtgørelsen, før du får udbetalt løn af din arbejdsgiver.
  • Hvis beløbet pr. dag er mindre end den løn, du ellers ville have fået, skal din arbejdsgiver supplere op til lønnen på ferietidspunktet.
  • Feriegodtgørelsen fra din tidligere arbejdsgiver svarer til 12,5% af den løn, du optjente i optjeningsåret. 
  • Når der er indbetalt 12,5% af din løn til ferieordningen eller til FerieKonto, får du ikke også 1%, idet denne del er indeholdt i de 12,5%.
Ferietillæg